Bijna iedereen eet te zout, maar bijna niemand is zich daar bewust van

Ter ere van Wereld Nieren Dag schreef ik voor het Algemeen Dagblad een stuk over de invloed van zout op je lichaam.

ad zout eten nieren

Wereld Nieren Dag is bedoeld om het belang van gezonde nieren onder de aandacht te brengen. En dat is hard nodig, want we eten nog steeds veel te zout en steeds meer mensen krijgen last van een hoge bloeddruk en/of nierproblemen.

Met een chronische nierziekte weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om zoutbewust te eten. Bijna iedereen eet te zout, maar slechts een kwart is zich daar bewust van. Want ruim 80 procent van het zout dat we binnen krijgen, zit in alledaagse producten zoals kaas, vleeswaren, kant-en-klare hummus, vleesvervangers en sauzen.

Voor mijn stuk sprak ik met hoogleraar Nierziekten Liffert Vogt van Amsterdam UMC en met Annemiek Dorgelo van de Nierstichting.

Een aantal highlights:

🌱 De voorspelling is dat in 2040 nierproblemen doodsoorzaak nummer 5 zullen zijn.

🌱 Een zoutreductie van ongeveer 5 procent (een vermindering van nog geen halve gram zout per persoon per dag) zou voor een kostenbesparing van 217 miljoen euro per jaar zorgen en 65.000 extra gezonde levensjaren opleveren.

🌱 Te veel zout eten zorgt ook voor een verhoogd aantal ontstekingscellen in je bloedvaten, naast de verhoogde kans op een hoge bloeddruk en nierproblemen.

Een must read! Klik hier om het artikel op AD.nl te lezen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *