Vetcelstress: waarom je weer aankomt na een dieet

Vetcelstress is misschien wel de belangrijkste reden van het jojo-effect. Ik schreef erover voor het aprilnummer (2022) van Santé magazine. In Europa heeft bijna 60 procent van de volwassenen overgewicht en dit percentage neemt nog steeds toe. Dat blijkt uit het recente European Regional Obesity Report 2022 van de WHO. Hierin staat dat overgewicht en obesitas een van de belangrijkste doodsoorzaken vormen in Europa en dat we kunnen spreken van een ‘obesitas-epidemie’.

Nog steeds wordt gedacht dat overgewicht slechts een kwestie is van eigen schuld, dikke bult: stop gewoon met te veel eten en kom van die bank af. Zo simpel is het niet. Obesitas is een chronische ziekte en is ook zo erkend door de EU Commissie en de WHO. Goede begeleiding en kennis is dan ook hard nodig.

Dat afvallen en vervolgens op gewicht blijven lastig is, werd mij extra duidelijk na mijn gesprek met Edwin Mariman, hoogleraar aan Maastricht University. Voor Santé sprak ik hem over zijn onderzoeken naar vetcellen en het jojo-effect. Conclusie: je lichaam doet er alles aan om de vetcellen opnieuw te vullen en er zijn verschillende lichamelijke processen die dat proberen te bereiken. Veel meer dus dan ‘een gebrek aan discipline’ of ‘luiheid’. Marimans advies luidt dan ook: zorg voor professionele begeleiding. Niet alleen tijdens het afvallen, maar vooral ook daarna.

Met dank aan diëtist Berdien van Wezel voor de praktische tips.

sante vetcelstress

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *